Aanbevolen lectuur

 

Mechanismen van het chronische vermoeidheidssyndroom door Dr. Francis Coucke  

 

Volgende websites worden aanbevolen :

http://www.londonlupuscentre.co.uk 

http://www.lupusinternational.com

http://www.lupus-medischepraktijk.nl/limp.web.doc

 

Volgende boeken worden aanbevolen : 

 

Is het eten van volkorenbrood en andere granen zoals pasta als basisvoedsel nog wel gezond ?

Zijn de grote hoeveelheden ongezond gluten, een kleverig eiwit dat voornamelijk in granen zit, die we hierdoor binnenkrijgen verantwoordelijk voor de stijging van het aantal gevallen van chronische vermoeidheid, depressie, gewrichtsproblemen, osteoporose en voedselallergieën ?

In 'Gevaarlijke gluten' worden alle mogelijke symptomen van glutenintolerantie en glutenallergie uitvoerig belicht. Glutenintolerantie wordt te weinig (h)erkend en wordt vaak niet ontdekt. Dikwijls krijgen mensen een verkeerde diagnose waardoor ze jarenlang problemen blijven ondervinden. Auteur Shelly Stuart bespreekt de verschillende manieren waarop glutenintolerantie kan worden getest, vertelt hoe ze zelf het glutenvrije dieet heeft uitgestippeld dat voor haar werkt, geeft tips om je levensstijl aan te passen en aanbevelingen bij complicaties. 

 
   
 
 
Gevaarlijke gluten, Shelly L. Stuart, ISBN 9789002252372
 
 
 
   
In 'De voedselzandloper' bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes.  
De voedselzandloper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces. Nog nooit werd zo duidelijk uitgelegd dat wat we eten bepaalt hoe snel we verouderen.  
De voedselzandloper is niet alleen een boek dat vele diëten en voedingsmythes doorprikt, het is een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. Het laat zien wat gezonde voeding is, maar vooral ook hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen door gezonde alternatieven. Het boek legt tevens uit hoe we het verouderingsproces kunnen afremmen. Dat dit gezonde eetpatroon bovendien leidt tot gewichtsverlies is een aangename bijwerking! 
 
Kris Verburgh (1986) is arts en onderzoeker.  Van jongs af aan is hij gefascineerd door het verouderingsproces en het belang van voeding bij het voorkomen van ziektes.

 

  De voedselzandloper, Kris Verburgh, Prometheus-Bert Bakker, ISBN

  

 


Wie te maken krijgt met energieproblemen, krijgt vaak te horen dat hij ‘ermee moet leren leven’, dat deze problemen nu eenmaal niet te genezen zijn, of erger nog: dat hij het zich maar inbeeldt of een beetje flinker moet zijn. 

Dr. Peter Aelbrecht reikt concrete oplossingen aan voor deze energieproblemen. Hij vertrekt vanuit een holistische visie, omdat hij ervan overtuigd is dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Verlies van energie is altijd een gevolg van lichamelijke, mentale en emotionele factoren en gaat steeds gepaard met onevenwichten. Homo energeticus gaat dieper in op alle onevenwichten die kunnen leiden tot energieproblemen, en biedt ook oplossingen. In een duidelijke taal wordt uitgelegd hoe de juiste voeding en voedingssupplementen meer energie kunnen geven, hoe je je hormonenhuishouding opnieuw in evenwicht kunt brengen, op welke manieren je je nachtrust, je concentratievermogen en je stemming kunt verbeteren.
Homo energeticus is het eerste boek dat een totaalaanpak biedt.  Aan de hand van concrete casestudies krijg je tal van tips om energieproblemen aan de basis aan te pakken. In dit boek zal iedereen die ooit te maken kreeg met energieproblemen zich herkennen.

 

Homo energeticus, Peter Aelbrecht, Standaard Uitgeverij, ISBN 9789002223280

 
 
 
Mensen die lijden aan het chronische vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) worden anno 2011 nog al te vaak weggestuurd met de mededeling dat hun chronische vermoeidheid en hun pijnen tussen de oren zitten en niet behandeld kunnen worden. Michael Maes was de eerste wetenschapper die aantoonde dat ME/CVS veroorzaakt wordt door ontstekingen die in de cel ontstaan door een slecht werkende darm. Hij stelt zijn diagnose op basis van biologische testen, terwijl andere artsen, alsook de CVS-referentiecentra, deze invaliderende ziekte nog steeds als psychologisch bestempelen. In dit boek legt hij op een eenvoudige manier uit hoe ME/CVS ontstaat, wat de oorzaken zijn en hoe patiënten succesvol behandeld kunnen worden. Hij zet ook uiteen dat de opvatting van de overheid inzake CVS en de behandeling in de CVS-referentiecentra zeer ernstige gevolgen voor de patiënten hebben. Ze worden niet adequaat behandeld en hun problemen worden alsmaar erger.
 
In Nooit meer moe geeft Michael Maes niet alleen een geheel nieuwe kijk op ME/CVS, maar vertelt hij ook zijn verhaal als internationaal onderzoeker. Het is een verhaal van tegen de stroom in roeien en tegenkantingen van de overheid en andere artsen en psychiaters die de ziekte beschouwen als een onvermijdelijke, niet te behandelen en onaantrekkelijke last. 
  
Nooit meer moe, Michael Maes, Agora uitgeverscentrum, ISBN 9789461680013
 
 
 
 
 
Vrouwen zijn veel afhankelijker van de werking van hun hormonen dan mannen. Vooral in de puberteit en menopauze wordt de werking ervan sterk ervaren, maar hoe krachtig ze echt zijn, wordt pas sinds de laatste jaren duidelijk. De sterkte van je botten, de gezondheid van je hart- en bloedvaten, de werking van je hersenen, je stemmingen, je gewicht en lichaamsvormen, je risico om borst- of andere kankers te krijgen, je levenslust, libido en levensverwachting worden allemaal sterk bepaald door de hoeveelheid vrouwelijke hormonen en het evenwicht ertussen.

Prof. Dr. Sylvie Demers vertelt in dit baanbrekende boek hoe je met vrouwelijke hormonen op een heel eenvoudige, natuurlijke manier veel voorkomende problemen kunt vermijden en behandelen. Ze rekent af met de vele onwaarheden over hormonentherapie en legt op een heldere manier uit waarom steeds meer vrouwen borstkanker krijgen en hoe dit te voorkomen is.
   
  
 
 

De kracht van vrouwelijke hormonen, Sylvie Demers, ISBN 9789002252426

 
 
 

 

De bestseller uit New York.

Zo ongezond zijn tarwe en gluten voor je!

Steeds meer mensen zijn intolerant voor gluten, hebben een tarweallergie of coeliakie. Glutenvrije produkten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in de winkels.

Maar hoe ongezond tarwe werkelijk is, ook voor iedereen die niet aan bovenstaande lijdt, is veel minder bekend.

Als we minder tarwe nuttigen, vallen we niet alleen af, maar verdwijnen allerlei vage vermoeidheids- en buikklachten, kunnen we ontstekingen remmen en type 2 diabetes terugdringen. 


Het gevaar van tarwe is hét gezondheidsissue anno nu.  

  

Broodbuik, William Davis, ISBN 9789021556338 

 
  
 De trage schildklierwerking - Broda O. Barnes, Lawrence Galton (ISBN 9789079872619)

Broda Barnes, arts, praktiseerde meer dan vijfendertig jaar. Zijn ervaring met patiënten die aan niet ontdekte hypothyreoïdie lijden, bracht hem ertoe dit boek te schrijven.

Van alle problemen die onze lichamelijke of geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden, komt er geen enkel probleem meer algemeen voor dan verstoring van de schildklier. Het kan de oorzaak zijn van verminderde energie of continue vermoeidheid, hetgeen een van de meest voorkomende klachten is die mensen bij artsen melden. 

Dr. Broda Barnes en Lawrence Galton vertellen wat de schildklier is, hoe die werkt en welke problemen een verstoorde werking ervan in de hand kan werken.  Ze gaan in detail in op enkele ziektegeschiedenissen van patiënten, waarvan men vaak dacht dat het een hopeloze zaak was, maar waarbij ontdekt werd dat hun problemen met hypothyreoïdie samenhingen en die door de simpele, effectieve technieken van dr. Barnes genazen. In het boek is een simpele test opgenomen, die je thuis kan doen om te zien of hypothyreoïdie de echte, tot nu toe onopgemerkte, oorzaak van jouw slechte gezondheid is.  

De trage schilklierwerking, de niet herkende ziekte, Broda O.  Barnes, ISBN 9789079872619