FAQ

 

Waarom zeggen andere artsen dat mijn bloedonderzoek normaal is? 

Veel patiënten komen op de praktijk met een bloeduitslag waarbij ze melden dat alles oké is. Maar indien je dan verder gaat kijken, blijkt dat een heel aantal factoren waarvan ondertussen toch al wel bekend is dat ze kunnen bijdragen aan chronische vermoeidheid niet onderzocht zijn. Het hangt er dus maar vanaf wat je 'normaal' vindt.

Drie belangrijke opmerkingen hierbij :

  • Veel behandelaars weten niet waar je naar moet zoeken en indien je dit dan niet test, weet je ook niet of het wel oké is.
  • Een bloedafname is een momentopname. Stel: je zit in de file en je maakt je druk omdat je te laat bij de dokter bent.  Hierdoor kan je meer cortisol aanmaken, wat een vertekend beeld geeft in je bloed, je cortisol zal hoger staan en als “normaal” beschouwd worden. 
  • Sommige testwaarden hebben zulke een grote range dat het eigenlijk niet oké is om een uitslag als normaal te beschouwen wanneer de testresultaten juist op de minimum of maximum waarde liggen. Het bewijst alleen maar dat je lichaam niet optimaal functioneert, beter zou zijn om te streven naar optimale waarden, waarden die je nodig hebt om beter te kunnen functioneren.

 

 Waarom heb ik hormonale suppletie nodig? 

Omdat mijn organen onvoldoende hormonen produceren ofwel ten gevolge van orgaanfalen zelf bv. bijnier ofwel ten gevolge van hypofyseproblemen.

 

  

 

Zijn corticosteroïden en cortisol gevaarlijk ?

Cortisol-achtige medicijnen worden vaak voorgeschreven voor artritis, ernstige allergieën en astma vanwege hun anti-inflammatoire eigenschappen.

Als uw arts uw hydrocortisone heeft voorgeschreven, is dat omdat je eigen lichaam niet meer voldoende cortisol aanmaakt, hetzij omdat een deel van de bijnier niet (goed genoeg meer) werkt, of als gevolg van een hypofysair letsel.

Cortisol is een hormoon, essentieel voor het leven.

Suppletie met hydrocortisone is een veilige en effectieve manier om uitgeputte bijnieren te ondersteunen. Let wel: dit is een medicijn enkel te verkrijgen op voorschrift en suppletie moet dan ook gebeuren in overleg en volgens de richtlijnen van een arts.

Plots stoppen of verschillende dosissen overslaan is niet zonder gevaar! (zie ook Addison crisis)

 

  

Waarom moet ik de meeste hydrocortisone nemen in de ochtend? 

Om het natuurlijke ritme van de cortisol zo goed mogelijk na te bootsen. Het cortisolgehalte is 's ochtends het hoogst en daalt in de loop van de dag.

 

 

Hoeveel tijd moet er zitten tussen 2 innames van hydrocortisone?

Ongeveer 4 uur, tenzij anders geadviseerd door de dokter. 

 

 

Wat is het verschil tussen primaire en secundaire bijnierinsufficiëntie?

Het onvermogen van het lichaam om voldoende cortisol te produceren kan verschillende oorzaken hebben.

Het probleem kan liggen in de bijnier zelf of kan gelegen zijn in het feit dat de hypofyse onvoldoende ACTH afscheidt. ACTH is een afkorting van Adrenocorticotropic hormoon, een hormoon geproduceerd door de hypofyse dat de bijnier aanzet tot het produceren van cortisone. Er is geen remedie voor secundaire bijnierinsufficiëntie, levenslange suppletie is onvermijdelijk.

 

Wat is een Addison crisis ?

Een abrupte levensbedreigende toestand die wordt veroorzaakt door onvoldoende productie van cortisol door de bijnieren. Het is een typisch verschijnsel van de ziekte van Addison. Symptomen zijn onder meer lage bloeddruk (shock), zwakte, hoofdpijn, braken, koorts, koude rillingen, tachycardie en zweten.

Personen met ernstige bijnierinsufficiëntie wordt geadviseerd om een medische armband (of een kaart in je portefeuille) met de vermelding van "bijnierinsufficiëntie" te dragen.

 

Waarom wordt er aangeraden om glutenvrij te eten?

Granen bestaan voor een groot gedeelte uit koolhydraten en voor een kleiner deel (ong. 15%) uit eiwitten. Bij de graansoorten tarwe, rogge, gerst en haver bestaat dit eiwit bijna volledig uit gluten. Dit eiwit wordt ook wel kleefeiwit genoemd omdat dit het deeg bij de verwerking elastisch houdt. Daarom zijn meelsoorten met gluten bijzonder geschikt om te bakken. 

Normaal worden deze eiwitten in de darm afgebroken, maar bij personen met een glutenintolerantie is dat niet het geval. Integendeel, wanneer deze mensen gluten in hun dunne darm krijgen wordt het immuunsysteem geactiveerd en produceert het anti-lichamen. Vervolgens gaat het darmslijmvlies ontsteken en wordt het beschadigd, de darmvlokken vlakken af en aangroeiende vlokken kunnen niet meer volledig tot ontwikkeling komen. Het immuunsysteem is voortdurend actief en het organisme moet onafgebroken strijden tegen een ontstekingshaard in de darm wat veel energie kost. 

In de dunne darm geschiedt normaliter de resorptie van de voeding. Door het verlies aan darmvlokken ontstaat er echter een geringer contactoppervlakte met de voeding en kunnen zo de voedingsbestanddelen niet meer voldoende opgenomen worden met als gevolg een tekort aan energieleveranciers. 

De eerste en belangrijkste regel om de klachten doeltreffend te behandelen bestaat erin om strikt glutenvrij te eten.

Glutenvrij eten is een grondige verandering van je eetpatroon en voor veel mensen lijkt dit een onoverkomelijke zaak.   Veel (verwerkte) voedingsmiddelen bevatten gluten (charcuterie, vleeswaren, koekjes, brood (ook spelt, wel een iets minder agressieve vorm)). 

Je zal dus wel wat opzoekwerk moeten doen, maar na een tijdje zal je merken dat het helemaal niet zo moeilijk is. 

 

Wat is het verschil tussen Coeliakie en glutenintolerantie? 

Bij coeliakie ben je echt allergisch voor gluten (zoals bv. voor aardbeien, pindanoten, …). Bij glutenintolerantie verteer je de gluten niet goed en beschadigen ze de darmen.  Het is dus best mogelijk dat je pas last krijgt na enkele uren, of langer.

 

Waarom is koemelk niet goed voor ons?

Wanneer we naar de natuur kijken, kunnen we alvast een aantal dingen opmerken:

  • In de natuur wordt er nooit langer gezoogd dan wanneer een jong driemaal het geboortegewicht heeft bereikt.
  • In de natuur komen we geen enkel zoogdier tegen dat melk drinkt van een ander zoogdier.
  • Een melkkoe produceert dagelijks grote hoeveelheden melk boordevol calcium zonder zelf melk te drinken.

 

We gaan hier wat verder op deze vaststellingen in.

 

Na de leeftijd van ong. 1 jaar is melk niet meer geschikt als voeding. De enzymen die de melkeiwitten afbreken nemen sterk af na de zuigelingenleeftijd , net zoals ook het enzym lactase, dat lactose afbreekt. Na de leeftijd van 6 jaar wordt zelfs moedermelk niet meer goed verteerd. Het is dan ook geen wonder dat door de massale consumptie van koemelk meer en meer mensen een lactose-intolerantie ontwikkelen.

 

Melk bevat bepaalde hormonen en andere bestanddelen die specifiek afgestemd zijn op de soort. Koemelk of welke dierlijke melk dan ook, is dus niet geschikt voor menselijk consumptie. Koemelk is alleen geschikt voor kalfjes en bevat die hormonen die nodig zijn om een kalfje op 1 jaar tijd wel 100 kg zwaarder te maken. De enige melk die een mens kan verteren is moedermelk. Moedermelk is qua samenstelling (suikers, vetten, eiwitten, mineralen, ... ) totaal anders dan dierlijke melk.

 

Een koe drinkt geen melk maar eet wel volop gras toch produceert ze heel wat melk boordevol calcium. Wat nu niet wil zeggen dat we allemaal gras moeten gaan eten maar wel groene groenten. Andere interessante calciumbronnen zijn noten en zaden (amandelen, hazelnoten, sesamzaad zijn toppers), koolsoorten, haver en gedroogd fruit.

 

 

Wat is "leaky gut" of lekkende darm? 

In de darm leven grote hoeveelheden darmbacteriën. Deze darmbacteriën worden grofweg ingedeeld in twee groepen: nuttige en schadelijke darmbacteriën. Samen heten ze de darmflora. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke darmbacteriën met elkaar in evenwicht. Dit betekent dat de hele darmwand ‘bezet’ is met bacteriën, en dat er voldoende nuttige bacteriën zijn.

Als de darmflora verstoord raakt, krijgen de schadelijke bacteriën ongebreideld de kans om zich te vermenigvuldigen.

Verder is de darm nog opgebouwd uit het slijmvlies en de buitenste wand met daarin de tight-junctions.

Men kan dit vergelijken met een soort poortjes die opengaan om de benodigde mineralen en vitamines via de darmwand naar de bloedbaan te brengen. Nadien moeten deze poortjes zich terug sluiten om eventuele voor het lichaam nadelige indringers de toegang tot de bloedbaan te ontzeggen.

Wanneer de darmflora niet in orde is m.a.w. de schadelijke bacteriën hebben de nuttige bacteriën verdrongen, de slijmlaag van de darm is aangetast en de de tight-junctions werken niet meer naar behoren, ontstaat een zogenoemde lekkende darm (leaky gut). Door dit fenomeen komen er indringers in je bloedbaan terecht die daar niet mogen zitten.

 

 

Waarom wordt mij de raad gegeven om te stoppen met mijn maagzuurremmers?

Het onderdrukken van de maagzuurproductie is helemaal niet zo onschuldig en onschadelijk als lijkt. Maagzuur heeft namelijk meerdere belangrijke functies zoals:

  • het onschadelijk maken van micro-organismen die in de voeding voorkomen,
  • het splitsen van eiwitten uit de voeding ten behoeve van opname in het bloed,
  • de opname van vitamine B12 en ijzer.

 

Verder geraakt de gehele spijsvertering in de war zodra de maagzuurproductie wordt afgeremd. Niet alleen de maag maar ook de darmen zijn voor hun functie afhankelijk van het maagzuur.

In de meeste gevallen zijn zure oprispingen zelfs in oorsprong een gevolg van een tekort aan maagzuur. Door de zuurproductie verder af te remmen ontstaat een vertraagde maagfunctie waardoor het voedsel langer in de maag blijft. Duurt dit oponthoud te lang, dan protesteert de maag en zal het voedsel omhoog werken (reflux). De geringere hoeveelheid maagzuur heeft inmiddels wel de spijsbrij in zijn geheel zuur gemaakt en die komt dan omhoog. Dit heeft dan de schijn van zuurbranden en wordt als zodanig verkeerd geïnterpreteerd en aangepakt. Bij het onderdrukken van de maagzuurproductie, zal de maag daarenboven als tegenmaatregel, via het feed-back systeem, steeds meer maagzuur gaan produceren. Het probleem schuift zodoende vooruit en wordt niet definitief opgelost.