Over Dr. Coucke

 

DR. FRANCIS COUCKE (internist, endocrinoloog en geriater) is een klassiek geschoold arts en behandelt in verschillende ziekenhuizen met veel succes chronisch zieke patiënten. Hij is bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn strijd tegen het RIZIV, dat zijn behandelingen aanvecht omdat hij het klassieke ‘zorgtraject’ niet volgt.

Steeds meer mensen krijgen voor hun onverklaarbare langdurige vermoeidheid en spierpijnen de diagnose CVS. Volgens dokter Coucke zijn CVS en fibromyalgie (chronische spierpijn) echter ‘nepdiagnoses’. Het zijn benamingen voor klachten die veroorzaakt worden door een slecht werkend immuunsysteem, een verstoorde hormoonwerking en zieke darmen en/of onaangepaste voeding. Het goede nieuws is dat de oorzaak van CVS en FM altijd kan worden gevonden, als men er maar naar zoekt. Onze artsen zijn hiervoor onvoldoende opgeleid en kennen te weinig over de werking van onze hormonen en ons immuunsysteem. De criteria om patiënten met hormonale tekorten of immuniteitsstoornissen te behandelen zijn bovendien hopeloos achterhaald, zodat het RIZIV enkel de behandeling van patiënten die in een ‘terminaal stadium’ zijn aanbeland, goedkeurt. Veel artsen kiezen liever voor lucratievere specialisaties dan voor de tijdrovende behandeling van chronisch zieke mensen.

 

 

‘CVS is een mythe’, zegt Dr. Coucke.

‘De meeste CVS-patiënten worden verkeerd behandeld en zelfs mishandeld’. Zijn boek is dan ook een aanklacht tegen de prestatiegeneeskunde en een pleidooi voor een betere behandeling van chronisch zieken.  Of m.a.w. waarom onze geneeskunde zich geen raad weet met chronische ziekten. Zijn boek is verkrijgbaar bij Standaard Uitgeverij, ISBN 978-90-02-24056-0.