Uitleg stoelgangsonderzoek

 

Indien de dokter u een stoelgangonderzoek heeft voorgeschreven, krijgt u na de consultatie een voorschrift voor het labo mee en een bruine enveloppe met daarin de testkit voor stoelgangsafname.

In deze enveloppe bevinden zich volgende zaken :

 • een plastic sealzakje
 • een plastic buisje met daarin nog een kleiner plastic buisje met een spateltje erin
 • een info-blaadje met de nodige afname-instructies

 

Instructies:

 • Vang de stoelgang op in een proper recipient.
 • Gebruik de spatel in het kleine buisje om van de stoelgang op verschillende plaatsen een stukje af te nemen en vul het kleine buisje hiermee (tussen het min. en het max. streepje).
 • Draai dit buisje goed dicht en stop het in het grotere buisje.
 • Draai ook dit buisje goed dicht en stop het geheel in de sealzak.
 • Stop nu alles in de bruine enveloppe.
 • Vervolledig het voorschift voor het labo met je persoonlijke gegevens. 
 • Vergeet in de rechterkolom (onder je persoonlijke gegevens) zeker niet de afnamedatum te zetten.
 • Teken en dateer het voorschift in de linkerbovenkolom (toestemming tot uitvoeren van de test).
 • Steek de sealzak samen met het vervolledigde voorschrift in de bruine enveloppe en sluit deze met de plastic clip.

 

Na afname van de stoelgang en sluiten van de bruine enveloppe (vergeet het voorschrift er niet bij in te steken!) kan u deze enveloppe portvrij in een postbus deponeren.

Gelieve er rekening mee te houden dat stoelgang best maandag, dinsdag of uiterlijk woensdag opgestuurd wordt.

De resultaten van dit onderzoek worden naar de dokter gestuurd en kunnen tijdens de volgende consultatie besproken worden.

 

Waarom een stoelgangonderzoek? 

In de darmen huizen miljoenen bacteriën. Deze hebben meer taken dan alleen ons voedsel te verteren en uit te scheiden. Wat veel mensen niet weten is dat ons darmstelsel uiterst complex is. In onze darmen vinden continue processen plaats, die zorgen voor een optimale immuniteit (weerstand) waarbij onze darmen constant ‘communiceren’ met alle slijmvliezen in ons lichaam. 80% van onze immuniteit bevindt zich dan ook in de darmen. Moesten we onze darmen volledig kunnen uitplooien dan beslaat de totale oppervlakte ong. 400 m2, meteen het grootste contactoppervlak tussen de buiten- en binnenwereld. Daarom is stoelgangsonderzoek dan ook van zeer groot belang bij het vermoeden van een auto- immuunziekte. Door het inzenden van een ontlastingmonster voor analyse kunnen diverse gegevens over de kwantiteit en kwaliteit van uw darmflora bekend worden. Met de uitslag van dit onderzoek is het voor uw begeleidende arts mogelijk een optimaal therapieplan voor u op te stellen.

De kwantiteit van de darmflora (inbegrepen in faeces-programma)

In dit onderzoek wordt de hoeveelheid goede (residente) bacteriën en slechte (transiënte) bacteriën bepaald. Daarbij wordt naar de vertering van het voedsel gekeken. Gaat het allemaal goed met de opname en verwerking van eiwitten, vetten en koolhydraten? Ook de pH (zuurgraad) van de ontlasting zegt iets over het wel of niet goed functioneren van onze darmen. Tenslotte wordt de aanwezigheid van gisten en schimmels bepaald. Bij een verhoogde aanwezigheid van gisten en schimmels, die ontstekingen veroorzaken, heeft de lever een te grote taak afvalstoffen weg te werken. En kunnen klachten ontstaan die zich uiten in hoofdpijn, (extreme) vermoeidheid of een algheel ziektegevoel.

De kwaliteit van de darm (inbegrepen in basis-screening) 

Het functioneren van het darmslijmvlies is alles bepalend voor een goede gezondheid. Wanneer dit op welke manier dan ook wordt ondermijnd zullen er klachten ontstaan. In dit onderzoek worden er parameters getest die kenmerkend zijn voor de werking van het darmslijmvlies. Een goede parameter voor het bepalen van de immuniteit is het secretorisch IgA. Een afwijkende uitslag, dus te veel of te weinig secretorisch IgA, geeft aan dat het afweermechanisme van de darmen onvoldoende functioneert. Het afweereiwit beta-defensine is ons lichaamseigen afdodingsmechanisme. Dagelijks komen via ons eten en milieuinvloeden, ziektemakende kiemen en lichaamsvreemde stoffen ons lichaam binnen en zal de darm hierop het beta-defensine in werking stellen. Ontstaan er ondanks deze afweermechanismen ontstekingen in de darmen en wordt de darmwand aangetast dan zal het lichaam alpha-1-antitripsine aanmaken. Een goede manier om te testen of we over een goed werkende darmflora beschikken is het testen van virulente factoren. Virulente factoren zijn schadelijke effecten die bacteriën op onze darm en lichaam kunnen uitoefenen. Afwijkingen van de kwantiteit of kwaliteit van de darm en zijn flora kunnen ervoor zorgen dat er een dysbiose ontstaat (de flora in de darm is niet in balans) en vermeerderde gifstoffen kunnen het lichaam belasten. Gevolg : klachten of ziekte.

Eet u iets wat u niet goed kunt verdragen (inbegrepen in basis-screening)

Een evenwichtige uitgebalanceerde voeding is noodzakelijk voor een gezonde darm en een gezond lichaam. Ook is het mogelijk dat voedingsmiddelen die wel gezond zijn soms toch niet verdragen worden. Wanneer wij deze voedingsmiddelen toch regelmatig tot ons nemen dan kan dit mogelijk irritaties in de darmen veroorzaken. Ook kunnen er minder typische klachten optreden zoals spier- of aanhechtingspijnen, moeheid of prikkelbaarheid. Om te onderzoeken of u iets eet wat u niet goed kunt verdragen, testen wij het eosinofiele proteïne X. Een verhoogde waarde geeft aan dat u iets eet dat u niet goed kunt verdragen, verder onderzoek is dan aan te raden.

Aanvullende onderzoeken indien de klachten blijven

In sommige gevallen is het niet voldoende alleen de “Basisscreening darm” te doen. Dan is het juist nodig om een nog groter vergrootglas op te zetten en nog uitgebreider naar de oorzaak van de klachten te kijken.

Op zoek naar parasieten

Een van de meest over het hoofd geziene stoorfactoren bij chronische ziektes is de aanwezigheid van parasieten. Deze niet uitgenodigde “mee-eters” kunnen voor een groot aantal klachten verantwoordelijk zijn.

Parasieten kunnen klachten veroorzaken die niet altijd laten vermoeden dat de oorzaak in de darmen ligt, denk bijvoorbeeld aan de volgende klachten:

• prikkelbare darmsyndroom

• diarree

• darmontstekingen

Maar ook :

• chronische vermoeidheidsklachten

• spier- en gewrichtsklachten

• voedingsovergevoeligheden

• huidproblemen, zoals eczeem

• ontwikkelingstoornissen bij kinderen (lichamelijk en geestelijk)

• hormonale storingen

Om zo breed mogelijk te kijken benutten wij een combinatie van twee methodes, de TFT methode en de immunologische testmethode.De TFT methode geeft een hoge kans mogelijke parasitaire belastingen op te sporen. U ontvangt voor deze test een speciale afnameset, deze is nodig om de niet uitgenodigden gasten op te sporen. Met de immunologische testmethode worden dan de meest gangbaren ziekteverwekkers opgespoord.

De vertering is niet optimaal en de buik blijft maar opgeblazen

Om de voeding goed te kunnen verteren produceert ons lichaam dagelijks 1,5 à 2 liter pancreassap. Dit sap is nodig om de voeding goed te verteren maar ook om de zure maaginhoud minder zuur te maken. Als er te weinig van de pancreassap (alvleeskliersap) geproduceerd wordt kan de vertering niet optimaal functioneren en ontwikkelen zich in toenemende mate tekorten aan voedingsstoffen, die in vrijwel alle gevallen nauwelijks beïnvloed kunnen worden door een aanvulling met supplementen. Met name de vet oplosbare vitaminen, maar ook zink, worden gebonden aan de vetstoffen in de voeding en in plaats van beschikbaar te komen voor opname belanden zij in de uitscheiding. Juist een tekort aan zink kan een uiterst negatieve uitwerking hebben op de stofwisseling van koolhydraten en/ of de gezondheidstoestand van diabetici of ontwikkeling van kinderen.

Vaak voorkomende klachten zijn dan ook:

• groeiachterstand bij kinderen

• verteringsstoornissen

• onduidelijke bovenbuikklachten

• storingen van het immuunsysteem

Vaak beginnen de klachten heel sluipend en niemand denkt aan een verterings probleem dat afkomstig is van de pancreas (alvleesklier).

Vroege symptomen die aan een pancreas verteringsprobleem doen denken zijn:

• winderigheid en opgeblazen buik die ontstaat een half uur na het eten.

• hoorbaar ‘gerommel en geborrel’ in de buik

• een vol gevoel in de maag en darmen alsof het eten ‘blijft hangen’ en niet verder gaat.

• stinkende ontlasting met veel gassen en onverteerde etensresten. (Een rottende eierenlucht duidt op slechte vertering van de eiwitten. Veel gasvorming op gisting door slechte koolhydraten vertering en een plakkerige ontlasting duidt op een slechte vetvertering.)

• massieve ‘explosieve’ stoelgang (met veel gasknallers).

• schuimende ontlasting met veel slijmproppen.

• onduidelijke en vage buikklachten (krampen, steken, zwaar zompig gevoel, een bolle uitpuilende buik).

• pijn rondom de navel en zich steeds meer uitstralend naar de hele bovenbuik.

• slecht kunnen verdragen van koffie, alcohol, gebakken vet, histaminerijke producten zoals ananas, zuurkool, noten, bepaalde vissoorten, kaassoorten, slecht kunnen verdragen van granen

Om deze verteringsproblemen op te sporen wordt de Pancreaselastase 1 uit de ontlasting gemeten, deze methode is zeer specifiek en gevoelig zodat ook daadwerkelijk mogelijke verteringsstoornissen opgespoord worden.

 

 

Een gezonde darm is een gezond mens

Samengevat kunnen we concluderen dat het maag-darmstelsel meer is dan een passage van mond tot anus.

Een gezonde darm is onontbeerlijk voor een goede gezondheid.